Boken Halvhalt

”[Boken] tycker jag är jättebra och intressant.  … Kopplingen till ätstörning, träning och adhd är helt rätt och den frågeställningen skulle behöva belysas oändligt mycket mer.” – Sophie Ekman, skolöverläkare emeritus M.D.

”Jag har nu läst er bok och måste säga att det är en fantastisk bok. Inte minst är den väldigt modigt skriven; jag gillar att ni ”vågar” ge en verklig inblick i era liv. … Det finns stycken i boken som ger en ovärderlig inblick i att leva med ADHD/Asperger.” – Mårten Bjurströmer, VD, Misa Kompetens AB

”Avklätt in på bara skinnet om kaos, kamp och kärlek i diagnosernas dimma. Asperger möter ADHD i en turbulent med läkande passion.” – Unni Drougge, författare och journalist

Vi skickar boken till självkostnadspris (tryck, porto etc.) till de som är intresserade. Skicka ett mail till oss och berätta varför så hör vi av oss.

Boken finns såklart även att köpa i din favoritnätbokhandel eller direkt av förlaget nedan. Priset inklusive frakt varierar lite, men ligger kring 200-220 kr. Tex. direkt från vår distributör Vulkan.


 

Här är de första sidorna av Halvhalt i pdf-format.

FÖRORD

Under flera år har jag varit en hängiven deltagare på Thereses omåttligt populära spinning- och coreklasser på Sats. Skälet är enkelt: Therese har alltid invaggat gruppen i ett behagligt lugn utan hets och stress. Hon har varit noga med just detta: att vi ska följa vår egen dagsform och inte prestera mer än vi har lust med. Därför blir det lustfyllt att träna med Therese. Under årens lopp har hon och jag haft små pratstunder efter klasserna. Mitt intryck av en jordnära, klok och samlad kvinna har bestått – kort sagt en sådan ledare som jag tror att de flesta av oss vill ha som chef. Lyhörd och trygg, även inför kritik. Therese vet att den viktigaste kunden är den som ställer krav, det har hon själv sagt till en evig gnällspik som jag.

Döm då om min häpnad när jag får denna bok i min hand, en skildring som skoningslöst avtäcker ett liv där Therese, denna utåt sett stabila kvinna, i djup förtvivlan piskar sig själv till att prestera och inte tillåter sig gå upp ett enda litet gram i vikt.

Vad man kan lära sig av detta är flera saker, men kanske framförallt detta, att vi inte ser det inre lidandet hos våra medmänniskor i ett samhälle där vi till varje pris måste SMÄLTA IN, det vill säga: vi måste vara smala, framgångsrika och ständigt lyckliga för att bli godkända. Om detta skriver Thereses motpol och stora kärlek Torkel mycket insiktsfullt. I ett annat samhällssystem kanske inte diagnoser som Aspergers syndrom och ADHD hade behövts. Idag blir dessa personlighetsmönster ett handikapp som ska behandlas. Och diagnoserna blir alltfler eftersom marginalerna krymper när alla vill trängas i mittfåran. Detta är givetvis ett samhällsproblem, men det betyder inte att medicinering och annan behandling är av ondo. Vi lever ju trots allt i den här kulturen och hoppar man av finns det knappt några skyddsnät att tala om.

Torkel beskriver sin Aspergerläggning på ett hjärtslitande sätt som verkligen ökar förståelsen för den personlighetstypen. Jag föredrar faktiskt att kalla Asperger för personlighetstyp istället för att betrakta särarten som en ”sjukdom”, lika lite som jag anser ADHD vara en sjukdom, även om människor med dessa karaktärsdrag i dagens samhällsklimat säkert tjänar på att behandlas.

Det handlar, som sagt, om att passa in, om att få vara med i flocken. Och passar man inte in får man ett helvete, vilket den här boken beskriver på ett så vardagligt och naket sätt att man inte kan värja sig. Men det är också en berättelse om hur två personer med varsitt smärtsamt uppbrott bakom sig möts i stark kärlek och respekt vid livets mitt och försöker pussla samman både sina respektive föräldraskap och sitt emotionella bagage. I det kan många känna igen sig. Och kanske ska vi framför allt lära oss att många fler än vi tror kämpar som djur för att hålla näsan ovanför vattenytan, hur lyckade vi än inbillar oss att de är.

Unni Drougge

 

 

Ett svar på ”Boken Halvhalt

  1. Hej! Jag beställer boken Halvhalt och så vill jag inbjuda dig till en mycket annorlunda föreläsning söndag den 13 april – och alla andra härliga kämpande som du kanske vill inbjuda i din tur – som också kan kallas Indigo barn – särskilt i mera nyandliga sammanhang. Jag har en 35 årig dotter som inte får någon diagnos men har alla dessa symtom och trampar i luften – måste hon till akuten så kränks hon enormt på vissa sjukhus – just för sin medicinering. De som har dessa symtom anses visste inte behöva smärtlindring! Jag har fått leda ut henne fullständigt förkrossad och gråtande. ”Halvhalt” – helt rätt!

Lämna ett svar